5 πράγματα που φέρνουν την Οικογένεια πιο κοντά.




Στην εποχή της Οικονομικής Κρίσης – της απώλειας του εισοδήματος αλλά κυρίως της μεγάλης ψυχολογικής πίεσης, η οικογένεια είναι το μεγαλύτερο στήριγμα για όλους. Είναι ο βασικός λόγος που κατά τους περισσότερους ειδικούς η Ελληνική κοινωνία διατηρεί ακόμη τη συνοχή κι αντοχή της.

Επειδή όμως η σκληρή πλέον καθημερινότητα επιφέρει αναπόφευκτα τους κραδασμούς της παντού – και στο οικογενειακό περιβάλλον, ας δούμε 5 απλά πράγματα που πρέπει να έχουμε κατα νού για να διατηρούμε και να ενδυναμώνουμε το δέσιμο που η οικογένειά μας πρέπει να έχει πάντα – ιδιαίτερα όμως αυτές τις ημέρες:

1. Φροντίζουμε κάθε ημέρα ν' αφιερώνουμε χρόνο αποκλειστικά για την οικογένειά μας.
Τα ωράρια είναι φορτωμένα, η κούραση μεγάλη, οι ώρες παραμονής στο σπίτι λίγες. Η ανάγκη όμως για εξοικονόμηση χρόνου αποκλειστικά για το ή την σύντροφο και τα παιδιά μας, κάτι παραπάνω από επιτακτική. Ας έχουμε δε κατα νού ότι το σημαντικό δεν είναι η ποσότητα του χρόνου που θ' αφιερώσουμε αλλά η ποιότητά του.

2. Η επικοινωνία του ζευγαριού πρέπει να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα.
Η επαφή, η επικοινωνία και το παιχνίδι με τα παιδιά είναι όντως πολύ σημαντικά. Δεν πρέπει όμως να μας κάνουν να ξεχνάμε ότι η επικοινωνία – η σχέση του ζευγαριού πρέπει να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα καθώς μάλιστα είναι αυτοί που υφίστανται στο μεγαλύτερο βαθμό το άγχος της οικονομικής κρίσης.
Μία απλή – πολύ ουσιαστική όμως λύση είναι ένα βράδυ μέσα στην εβδομάδα να το αφιερώσουν στον εαυτό τους. Μία έξοδο για φαγητό, ένα σινεμαδάκι ή ακόμη και μία απλή βόλτα για κουβέντα και χαλάρωμα όταν τα οικονομικά είναι ιδαίτερα στριμωγμένα, μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στο δυνάμωμα της σχέσης τους.

3. Οικογενειακό Σαββατοκύριακο.
Είναι ίσως η σημαντικότερη ευκαιρία για την οικογένεια να κάνει πράγματα μαζί και μάλιστα χωρίς πίεση χρόνου. Γι' αυτό και δεν πρέπει να το αφήνουμε ανεκμετάλλευτο.
Μικρές εκδρομές, παιχνίδι στο σπίτι, διάβασμα παρέα, κουβέντα για την εβδομάδα που πέρασε και πολλές άλλες επιλογές μπορούν να συνθέσουν ένα Σαββατοκύριακο που θα το ευχαριστηθεί όλη η οικογένεια ΜΑΖΙ.

4. Τρώμε όλοι μαζί.
Προφανώς, αυτό δεν είναι εφικτό σε καθημερινή βάση λόγω διαφορετικών ωραρίων. Ωστόσο, τόσο το Σαββατοκύριακο, όσο και κάποιες ημέρες την εβδομάδα (π.χ. κάποια βράδια όταν όλη οικογένεια έχει επιστρέψει στο σπίτι από τις υποχρεώσεις της) δίνεται αυτή η δυνατότητα και δεν πρέπει να την αφήνουμε να πηγαίνει χαμένη. Γιατί το οικογενειακό τραπέζι είναι ένας ιδανικός χώρος επικοινωνίας όλων των μελών της οικογένειας. Απαραίτητη προυπόθεση: την ώρα εκείνη, η τηλεόραση να παραμένει κλειστή …

5. Συζήτηση.
Εάν γενικότερα η συζήτηση στην οικογένεια είναι πολύ σημαντική, την περίοδο αυτή της μεγάλης Οικονομικής Κρίσης είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Συζήτηση ανοιχτή, ειλικρινής με τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά έτοιμους ν' ακούσουν τη άποψη του άλλου χωρίς προκαταλείψεις και στερεότυπα. Μέσα από τη συζήτηση ξεδιαλύνονται απορίες, τίθενται ζητήματα που μας απασχολούν, λύνονται  μικροπαρεξηγήσεις αλλά κυρίως χτίζεται ένα ουσιαστικό δέσιμο ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας που θ' αντέξει στο χρόνο και τις δυσκολίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου